onsdag 25 november 2009

Oxytocin

Tänk efter ett jättejobbigt samtal med exempelvis försäkringskassan, du är stressig och deppig, du har suttit i telefonkö länge, humöret är ej på topp och dessutom är du kanske försenad till en inbokad tid och du vet att du inte kommer att hinna.

Precis en sån dag skulle man kunna skruva kapsylen av en flaska med oxytocin och snabbt känna effekterna såsom lugn och ro, total avslappning, vem vet det kanske skulle kunna funka.

Ja just det ja det kanske inte är så många som är säkra på vad oxytocin egentligen är och här pladdrar jag på utan att förklara.

Oxytocin är en transmittorsubstans i centrala nervsystemet, det produceras i hjärnan och utgår från hypothalamus. Man kan säga att det är ett må bra hormon som du själv lätt kan stimulera. Hela kroppen är mer eller mindre täckta av beröringsreceptorer om de stimuleras så ökar oxytocinhalten.

Massage tex ger omedelbar effekt både när man ger och får den. Det vet ju alla hur bra man egentligen mår direkt efter en massage. När man gör avslappningar så stimuleras också lugn och ro systemet och ju fler avslappningar man gör desto lättare är det att hamna i det här lugn och ro/må bra tillståndet.

Från början så var oxytocinet känt som ett amningshormon. Det har en sammandragande effekt på mjölkkörtlar och livmoder.

Substansen oxytocin ökar vid alla former av må bra aktiviteter. Det bidrar till lugn och stillhet, höjd smärttröskel, sänkt blodtryck och puls.

Det är Kerstin Uvnäs Moberg som forskat om oxytocinet och det är från hennes bok dessa uppgifter tagits. Men jag vet av egna erfarenheter att hon har helt rätt, det händer enormt mycket i kroppen vid exempelvis massage. Taktil stimulering som jag själv har utbildat mig i, är en mjukare form av massage och är den behandlingen som jag själv tycker ger störst avslappning.

När jag själv fick min första behandling i taktil stimulering så var jag mycket tveksam, jag visste ju inte vad det var. Men fick erfara att effekterna kom snabbt. Jag sökte första gången för att jag var iskall på händer och fötter, fick liksom sova med sockar på. Det tog tre behandlingar, sen kom effekten, jag kunde inte ens ha täcket över benen när jag kulle sova så varm var jag. Under ett halvår var den effekten kvar. Det var nog då som jag blev mer intresserad och nyfiken på att själv utbilda mig. Inte nog med att det var en underbar behandliingsform, att ge den till andra gav nästan lika avslappnande effekter också.

Sagt och gjort så fick det bli och det har jag aldrig ångrat. Det är konstigt vilka effekter det kan bli, idag kan det räcka med att man ser på när någon annan får massage och må bra känslan infinner sig. Tyvärr så blir det lite för lite behandlingar idag men det får man väl snart ändra på.

1 kommentar:

  1. Taktil massage kanske vore något för mig. Jag vet att Sofia på smärtmottagningen där jag tidigar gick har börjat med det . Ska ringa henne i morgon!
    Elisabeth

    SvaraRadera