onsdag 25 november 2009

Avslappning allmänt

Under mina kurser så var det ett antal diskussioner om hur man skulle kunna ta sig tid att slappna av när man nu har så fullt upp med allt annat. Då brukade jag alltid svara att vi kunde vara säkra på en sak och det är att alla människor har 24 timmar per dygn att förfoga över, sen är det upp till var och en att använda dom timmarna på sitt sätt.

Det här med avslappning behöver inte alls ta lång tid. Det är helt frivilligt att bestämma den tiden man vill lägga ner på det själv. Jag brukade rekommendera de som inte tyckte att de hade tid ens 5 min per dag att börja med en väldigt enkel övning.

Ta duschen, dit måste vi alla ganska ofta, eller hur? Jag gjorde en test med flera personer genom att de fick frågan, vad tänker du på när du duschar? Det var riktigt skrämmande när svaren kom. Inte någon av kvinnorna la märke till att dom duschade egentligen för dom planerade samtidigt allt annat som måste göras efter det att dom var klara i badrummet. Då fick jag nästan panik så jag gav dem en hemläxa tills nästa träff.

Alla skulle under sin dusch registrera känslan av hur det kändes när vattnet strilade över dem, tvinga sig att bara vara närvarande just då, försöka låta alla andra tankar försvinna och bara njuta av det varma sköna vattnet, registrera allt som kändes bra, ta några riktigt djupa andetag och inse att det är en chans till avslappning. Medan man är i badrummet kan man ju ändå inte göra något annat, ingen mår bra av att alltid tänka på vad som skall göras efter att man är färdig med det man just nu håller på med.

Det är viktigt att leva i nuet så mycket som möjligt, och det höll mina kursdeltagare med om efter att de utfört läxan några gånger. De lärde sig faktiskt att man kan unna sig att slappna av den stunden det tar att duscha. Det finns nog inte mycket som slår ett varmt bad med levande ljus och lugn musik. Tänk att unna sig detta då och då och på så sätt få en chans att ladda batterierna igen, för det gör man.

Om man ska vara riktigt ärlig så ställ er frågan, är man verkligen så effektiv bara för att man håller igång hela tiden? kan det kanske vara så att man skulle bli mer effektiv om man ägnade en stund då och då åt att bara vara, bara ägna sig åt sig själv en stund. Jag vet att det är så av egen erfarenhet, varje minut man ägnar åt sig själv får man igen i form av ny energi. Det här med att alltid ligga steget före i planering, att alltid tänka på vad som ska göras när man är klar med det man håller på med gör ju att man aldrig lever i nuet, man missar hur mycket som helst.

Ta ett enkelt exempel om du är ute och kanske går eller fixar i trädgården, ja vad som helst. Stanna upp någon minut och lyssna på alla ljud, det finns massor av spännande ljud, fåglar som kvittrar, bilar som kör förbi, några som samtalar med varandra, en gren som knäcks. Ja det finns hur mycket som helst att lyssna på och det här ögonblicket kommer aldrig tillbaka, tänk på att du kan missa något.

Till dem som säger att det är svårt att ta sig tid mitt under dagen för att göra en avslappningsövning kan jag säga att jag förstår att det kan vara så, men då får man planera lite bättre. Man kan t ex ställa klockan någon minut tidigare på morgonen. Det är otroligt skönt att göra en avslappningsövning innan man kliver ur sängen, och dessutom får man en toppenstart på dagen.

För den som inte tycker att dom orkar vakna tidigare än vanligt så kanske den stunden kan finnas på kvällen men helst inte direkt vid sänggående då det är lätt att somna och det är en helt annan avslappning.

Någon annan kanske kommer hem först från arbetet och har en stund för sig själv varför inte ta chansen då, mellan tio-femton minuter kan man säkert avvara, det är det värt. Det finns en tid som passar alla så jag tror nog att viljan är den viktigaste ingrediensen vid ett sånt förändringsarbete. En sak är i alla fall säker Rom byggdes inte på en dag så det är helt okay att det tar tid att läras sig nya mönster och få nya vanor, men det är helt klart värt det och kostar inte ett dugg mer än ca 10-15 minuter av din tid några dagar i veckan. Prova för tänk om det skulle löna sig.

Lycka till!
Lena

1 kommentar:

  1. Herregud det låter som att jag är ett fall för dig...Jag med min huvudvärk sedan jag var 15 är. OBS har testat mycket kan jag säga..

    Kram Anne

    SvaraRadera