onsdag 25 november 2009

Övningar för avslappningar

Har du suttit framför datorn för länge eller kanske lutad över ett pappersarbete, känns kroppen stel?

Då kanske den här övningen kan vara till hjälp.

Sitt bekvämt på en stol, sitt gärna långt ut på den men du ska känna sittbensknölarna, rak i ryggen, ha fötterna brett isär stadigt i golvet.... Sänk axlarna..... spänn av i käken....... för att vara säker på att du gör det så ha ett litet mellanrum mellan tänderna.... Blunda och koncentrera dig på andningen....... känn hur varje andetag gör dig mer och mer avslappnad..... andningen ska gå ända ner i magen, magen blir större när du andas in och sjunker ihop när du andas ut.......

Låt nu ditt tankefokus vandra mellan de fyra punkterna:

Fötter

Sittbensknölar

Axlar

Käkar

Avsluta med en långsam skön gäspning.

Det här är en väldigt bra övning som inte behöver ta mer än ett par minuter, och du kommer att bli överraskad när du märker hur skönt det är att koncentrera sig på kroppsdelarna en och en, inga andra tankar får plats, ett snabbt sätt att få tillbaka energi.

När man ska börja med avslappning så är lätta övningar ett måste, avslappning kan ju ta lite tid att lära sig och då är små lätta övningar ett bra sätt att öva på så att man får en känsla av vad det handlar om. När man sedan lärt sig grunderna så har man ett redskap med sig som inte kostar någonting att använda förutom lite tid. Det är det bästa redskapet som finns och ger omedelbara effekter i stressade situationer.

ÖVA ÖVA ÖVA, det är det värt /Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar