måndag 30 november 2009

Muskulär avslappning

Eller progressiv avslappning som det också heter är det man börjar med när man ska lära sig avslappning. Här tränar man sig i att känna skillnaden mellan en spänd och en avslappnad muskel.

Den här övningen kan ta olika lång tid att lära sig för olika människor, en del har ju lättare än andra för att låta musklerna slappna av, detta beror ju också på att man står på lite olika ställen i livet. Har man utsatt sin kropp för stress och spänningar under en längre period så tar det ju givetvis lite längre tid för den att hitta sin normala grundspänningsnivå igen.

För att du ska få smaka lite på skillnaden mellan att vara spänd och inte så kan du ta en liten paus nu och göra en liten enkel övning som du sen kan ta med dig till ditt arbete eller utföra närhelst det passar och är nödvändigt.

" Då kan du sätta dig så bekvämt som möjligt på en stol. Ryggen ska vara rak och fötterna ska vila stadigt i golvet... Spänn så den vänstra handen medan du drar ett djupt andetag ända ner i magen, låt magen bli riktigt stor... Håll nu andan en liten stund ,så länge att du hinner känna hur spänd din kropp är.... Andas ut och spänn av i handen och känn hur avslappningen sprider sig ut i hela din kropp."

Den här enkla övningen kommer du garanterat att ha mycket glädje av framöver, den används av många som känner sig stressade och inte har tid att lägga sig ner och göra en 15 min lång avslappning, kanske för att dom hamnat i långa bilköer eller kanske i affären en dag när alla tydligen ska handla samtidigt. Det tar inte lång tid att utföra den här övningen men ger ett snabbt resultat ändå.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Ja, jag skulle definitivt behöva lite avslappning. Spänd som en stålfjäder då.;) Är bra på att köra avslappning med barnen konstigt nog. så är det, sist kommer man själv.

    Kramis Lisa

    SvaraRadera