onsdag 25 november 2009

Enkel nybörjarövning

Man kan som nybörjare av avslappning välja att prova lite olika metoder, det finns många och lätta övningar.

Viktigt för alla övningar är att sitta eller ligga bra, en obekväm ställning ger ingen bra avslappning. Jag rekommenderar att sitta första gången.

Så sätt dig bekvämt tillrätta med fötterna stadigt i golvet, du ska sitta med rak rygg och känna sittbensknölarna mot stolen. Armarna kan du låta hänga tunga efter sidan, eller om det känns bättre, låta dem vara vilande i ditt knä. När du känner att du sitter så skönt som möjligt så koncentrera dig på din andning.... Det kan du göra genom att hålla ena handen över magen och känna din andning, magen ska bli större när du andas in och sjunka ihop när du andas ut. Gör detta ett antal gånger så att du är säker på att du andas med magen..... Låt sen armen hänga utmed sidan igen, ta nu ett riktigt djupt andetag och håll andan samtidigt som du knyter ena handen ordentligt..... Känn spänningen i handen och resten av kroppen... håll kvar ett litet tag och andas sen ut ordentligt samtidigt som du slappnar av i handen igen...... Känn efter ordentligt vilken skillnad det är mellan att vara spänd och avslappnad.

Den här enkla övningen är en jättebra nybörjarövning och den är också utomordentligt bra att använda i de flesta situationer då du känner dig stressad och kanske behöver en snabb avslappning i kroppen. Ett exempel på det är när du står i en kassakö, du har riktigt bråttom men du kommer ju inte fortare ut ur affären för att du stressar inombords. Ta tillfället i akt och andas med magen så gott det går dra sen det där riktigt djupa andetaget och knyt handen ordentligt i några sekunder. Släpp spänningen och ingen annan än du själv har märkt att du utfört detta. Du kan ju ändå inte göra något annat när du ändå väntar. Det här är ett otroligt bra och enkelt sätt att slappna av snabbt.

Det finns människor som använder detta precis innan en föreläsning då man oftast är väldigt spänd och nervös. Jag rekommenderar verkligen att prova några gånger sen kan man gå in mer på de djupare avslappningarna. /Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar