fredag 19 februari 2010

Funderingar ang. ungdomar


Ja det har jag faktiskt haft nu i ett par dagar. Vi har återigen fått läsa i vår lokala tidning om två ungdomar som hittats döda i en lägenhet, Orsak antagligen förgiftade av överdoser och droger.


Ja men nu börjar man fråga sig var det ska sluta och vad kan man göra åt det här problemet. I vår lilla stad börjar antalet ungomar som överdoserat bli alltför många. Bara de senaste 2 åren har det försvunnit minst 7 personer i ålder runt 25-26 år. VARFÖR?


Varför inser de inte från början att de är ute på tunn is? Är det för lite upplysning runt omkring droger? Eller är kanske vi föräldrar för blåögda och inte ser tecknen i tid? Är kompistrycket för hårt?


Vill man bli sedd kanske? Dåligt självförtroende? Ja frågorna är många och ofta går de heller inte att svara på exakt.


Jag som jobbat i skolan i ett antal år tänker på hur man skulle ha kunnat försöka ändra inställning till droger och gett upplysning om det här redan från första årskurs.

Istället skjuter man gärna upp problemen till längre upp i åldrarna för ekonomins skull, det finns inte pengar. Undrar om de bestämmande förstår hur mycket mer det kostar att ta itu med problem senare i livet då oftast problemen också blivit betydligt större.


Ni som arbetar i skolvärlden förstår troligtvis vad jag menar, ni sliter ihjäl er och får ständigt höra om den dåliga ekonomin. Jag beundrar ert idoga arbete i ett motarbetande samhälle.


Mina funderingar är egentligen hur man skulle kunna göra för att hjälpa till där ute. Jag förstår att det finns ett antal hjälplösa familjer som inte vet vad de ska ta sig till med sitt barn, de ser vad som händer men kan inget göra. Usch vad man lider med de drabbade familjerna.


Ja det här blev djupt men ibland är det nödvändigt det med.


För övrigt kan jag meddela att det ramlat ner ett antal centimeter snö här under natten och det var ju väldigt nödvändigt eftersom vi inte hade något innan phu, ut och skotta igen.

Vi fick även veta att de kommer på måndag och börjar riva ut golvet i köket, kul. Det var i alla fall bra att vi fick helgen till att plocka bort allt. Och det är nu man inser att man har alldeles för mycket poslin i det stora gamla skåpet och allt ska ut och tillbaka igen, ja ja

Jag får försöka tänka som P:e, det blir ju kul med nytt golv sen.


Ikväll blir det Let´s dance för hela slanten och kanske lite målning, P:e jobbar natt hela helgen så det blir till att smyga runt lite fint under dagarna sen. Hoppas jag finner på några tysta aktiviteter, jag har ju väldigt lätt för att prata med mig själv och så där. Man kan höra mig liksom även om jag är ensam hemma. hi hi


Ha nu en fin helg kära vänner


KRAM LENA
P.s bilden är från vår balkong vid Rhetymnons strand på Kreta, mitt favoritställe.

6 kommentarer:

 1. Helt klart något som måste tas upp flera gånger men det är svårt att förstå vad som kan tänkas ha gått snett för dessa.

  Roligt att det blir nutt golv, någon form av skada, men vad har hänt?

  SvaraRadera
 2. Angående missbruk, skulle vilja länka till mitt inlägg idag men vet inte hur man gör eller om det är möjligt. Intressant att vi tar upp det just samma dag i vart fall.

  I grunden tror jag att attityder och tolerans spelar en avgörande betydelse. Jag tänker också att man allmänt klarar av svårigheter sämre idag. Samtidigt som kraven ibland är stora kanske för stora i visst och annat. Individers sårbarhet har ju klart betydelse för kompistrycket. Då frågar man sig varför har de inte fått tillräckligt på fötterna och vad saknar de?

  Angående golvet gläds jag med dig. Det lär bli rent och fint då det blir klart.

  SvaraRadera
 3. Tack för dina alltid så goa kommentarer! Kikar in och önskar dig en mysig helg!
  Kram Agnetha

  SvaraRadera
 4. hei på deg.
  nydelig bilde....
  å huff ja,tror det er vitig at vi som foreldre å ser arna våre,helt fra de er små,å snakker med de om hvor falig dette med stoff er,men venner etyr endel,ja alt i enkelte stadier i livet,min sønn har noen venner som har draas av stoffmisbruk,jeg har snakka med dem,å får mye tilbakemelding om at de skulle ønske mamma å pappa hadde fulgt litt med i yngre dager,ringt rundt å hørt om de virkelig overnatter der de sa osv...ja bli sett og hørt.men det er nok bare litt av prolemet,
  syntes vi alle har et ansvar her,vi må torde å bry oss,
  tusen takk for hyggelig hilsen hos meg vennen,
  ønsker deg en god helg.
  klem fra sylvia.
  du....viktig å ta opp alvorlige saker..
  vi hadde nok kunnet sittet i timer å snakket vi to...
  klem fra sylvia

  SvaraRadera
 5. De frågorna är så viktiga och jag kan bli tokig när jag tänker på det. Många av dessa ungdomar ser man ju redan på dagis att de behöver extra hjälp och de får hjälpen aldeles för SENT. Jag har ett levande exempel från en elev jag hade, vi skrek på hjälp men inte ens bup kunde göra någon utredning och utan diagnos, ingen hjälp, TOPPEN...idag är eleven på helt fel spår, och med droger. Ja, man skulle kunna rädda många. sen kan det ju vara de som man inte anat som kommit på fel spår oxå. Stora viktiga frågor!

  Så kul med nytt golv!

  Ha en skööön helg!
  Kram L-L

  SvaraRadera
 6. Kul med nytt golv!

  Hehe, visst fuskar även jag till maten ibland, kan ju vara hur gott som helst med stekt falukorv och makaroner tex =). Nu det sista har det blivit mycket matlagning pga mitt gopsade ben, sen när man börjar jobba igen och lagar mat på jobbet brukar inspirationen tryta hemma.

  Ha en bra lördag!

  SvaraRadera